maandag 16 december 2019

Doe mee vanaf 1 februari 2020: Nine Patch Parade, een Nine Patch Sew Along


Doe mee vanaf 1 februari 2020: Nine Patch Parade, een Nine Patch Sew Along

In mijn vorige blog (10 december 2019) heb ik geschreven over de nieuwe Nine Patch linialen van Marti Michell. Maar er is meer: er komt een geweldig programma vanaf 1 februari 2020 waarin je met deze linialen aan de slag kunt: een zgn. Sew Along. In een Sew Along maken alle deelnemers hetzelfde patroon, maar wel met hun eigen stoffen. Je kiest je eigen stoffen en maakt het project in je eigen stijl. En je kunt je voortgang delen met andere deelnemers.


Marti Michell heeft het programma opgezet samen met Angie Wilson van Gnome Angel, een quilt blogger uit Australië. Het programma duurt een half jaar, en bestaat uit maandelijkse patronen voor leuke kleine projecten, waarin altijd nine patches verwerkt worden. Gnome Angel runt het programma, en je kunt lid worden van haar Facebook groep om uit te wisselen met andere deelnemers over de hele wereld.

Nu al te bestellen: startersets!
Om mee te doen heb je de starterset nodig. Deze set bestaat uit de 6 maandelijkse patronen en de 3 inch en 4 inch Nine Patch linialen. Je kunt de starterset bij mij bestellen, ze komen binnenkort binnen. Je vindt ze hier. De set kost € 35,75 en er komt € 4,50 verzendkosten bij.  Bestel je set nu als je mee wilt doen, dan weet je zeker dat je hem op tijd in huis hebt.

Minewood Quilting doet mee en wat heb jij daaraan?
Ik ga de Sew Along ook volgen, en ik zal in mijn blog de verschillende patronen bespreken en waar nodig extra toelichting geven. Als je bij mij de starterset bestelt, krijg je maandelijks van mij de Nederlandse vertaling van het patroon erbij, helemaal gratis!

Bovendien zal ik iedere laatste vrijdag van de maand, van 11 – 13 u., is het Minewood Quilting Café in Houten een demo geven van het patroon. Daar ben je van harte welkom om je gemaakte project te laten zien of, als je hem nog niet (helemaal) af hebt, vragen te stellen. En we kijken vooruit naar het patroon van de volgende maand. De eerste keer is vrijdag 31 januari 2020.
Hieronder een sneak preview van de patronen.




Dat belooft veel plezier, en leuke projecten, waarbij je niet onmiddellijk weer aan een grote quilt hoeft te beginnen.

Meld je snel aan, dan heb je je materiaal op tijd binnen en ben je klaar voor de start.

Happy Quilting!

dinsdag 10 december 2019

Nine Patch: niet alleen voor beginners! Een supersnelle en precieze manier om Nine Patch blokken te maken


Quiltsters zijn gek op het Nine Patch blok: relatief gemakkelijk te maken en snel klaar, veel mogelijkheden tot combineren, en perfect om al die restjes stof in te verwerken! Negen vierkantjes, in drie rijen van drie, wat kan er simpeler zijn? Een fijn blok voor beginners, maar ook geschikt voor gevorderde quiltsters voor b.v. een snel project. Maar, ook al ziet het er eenvoudig uit, toch is het niet altijd makkelijk om een heel precies blok te maken.



Hoe maak je een Nine Patch blok snel en precies?
Een handige, en snelle methode, is om eerst stroken te snijden, die aan elkaar te naaien tot sets van 3, en dan in de juiste breedte te snijden. Dan zijn er nog maar 2 naadjes te naaien, en dan is je Nine Patch blok klaar.
Ik heb nu gewerkt met de nieuwe Nine Patch linialen van Marti Michell. Ze zijn er in 7 verschillende maten, voor 7 maten Nine Patch blokken (2, 3, 4, 4½ , 5, 6 en 8 inch). Ik laat je de stappen hier zien.

Stroken snijden
De eerste stap is stroken snijden op de juiste breedte. Daar zijn de Nine Patch linialen van Marti heel handig voor. Op iedere liniaal staat de lijn voor de breedte van de strook. Leg deze lijn op de rand van de stof (die je eerst recht hebt afgesneden, natuurlijk!).


Leg daarna de liniaal er links tegenaan (of doe het andersom als je linkshandig bent), haal de Nine Patch liniaal weg en snijd de strook af.


Een groot voordeel van deze linialen is dat je niet zelf hoeft uit te rekenen hoe breed de strook moet worden. Voor sommige maten Nine Patch blokken is dat eenvoudig, omdat je de maat van het blok makkelijk door 3 kunt delen (b.v. blokken van 3, 4½ of 6 inch, en dus stroken van 1½, 2 en 2½ inch), maar voor de andere maten, zoals 2, 4, 5 of 8 inch, komt het niet zo mooi uit. Gelukkig heeft Marti dat al voor ons gedaan. Ik maak hier een 5 inch Nine Patch blok.
Als je een Nine Patch blok in maar 2 kleuren wilt maken, snijd je van iedere kleur 3 stroken af.


Sets stroken naaien
Deze stroken naai je in de volgorde van de foto aan elkaar tot twee sets van 3. Naai een precieze ¼ inch naad. En dat betekent een zgn. ‘scant’ ¼ inch, een krappe ¼ inch. Je strijkt de naad ten slotte naar eén kant, en door de dikte van de stof neemt de naad dan net iets meer ruimte in. Ik plak altijd een stripje van Marci Bakers Sewing Edge (hier te vinden in de winkel) op mijn naaimachine op de juiste breedte. Dan kun je stof langs het randje van de Sewing Edge laten lopen. En gelukkig kun je de Nine Patch liniaal van Marti ook gebruiken om na het naaien te checken of je naadbreedte klopt.


De naden strijk je naar de donkere stof toe.



Gebruik de Nine Patch liniaal om te checken of je naadtoeslag klopt. Leg de liniaal aan de goede kant, als de gele lijnen precies op de naad vallen, is je naadtoeslag perfect!


De strokensets op maat in stukjes snijden
Als je de strokensets nu met de goede kanten op elkaar legt, passen ze precies in elkaar, en  de naden wijzen van elkaar af.


Snijd de rechterkant (als je rechtshandig bent), of de linkerkant (als je linkshandig bent) recht af en leg de Nine Patch liniaal op de strokensets. Snijd de strookbreedte af: dit is precies de maat die je nodig hebt.


De stroken liggen al met de goede kanten op elkaar, dus je kunt ze zo aan elkaar naaien, weer met een krappe ¼ inch. Dan de naad open strijken (of naar eén kant), en de derde strook eraan naaien. En je Nine Patch blok is klaar!




Scrappy Nine Patch blokken


Je kunt deze zelfde methode gebruiken om scrappy blokken, met veel verschillende stoffen te maken. Naai dan donkere en lichte stoffen tot strokensets aan elkaar, snijd met de liniaal de strokensets in stukjes en mix de stukjes, voordat je ze aan elkaar naait tot Nine Patch blokken.


Maat controleren en hoekjes eraf snijden
Je kunt nu de Nine Patch liniaal gebruiken om de maat van je genaaide blok te controleren, en eventueel wat uitstekende stukjes af te snijden. De lijnen van de liniaal passen als het goed is precies op de naden. Snijd nu ook de hoekjes op de buitenhoeken eraf. Marti’s systeem van hoekjes aan haar malletjes en linialen zorgen ervoor dat de stukjes die je snijdt altijd heel precies op elkaar passen. De hoekjes van deze vierkante blokken eraf snijden is handig als je er b.v. nog driehoeken aan wilt zetten.


Fussy Cutting
In het vierkantje rechtsboven op de Nine Patch liniaal zie je een kruisje in het midden staan, en schuine, elkaar kruisende lijnen. Dit kun je gebruiken om een motief precies in het midden van een vierkant in je Nine Patch blok te laten vallen. Het kruisje geeft het midden van het motief aan, en de stippellijnen zijn de naadtoeslag. Zo zie je van tevoren hoe het motief er precies uit komt te zien als je het in het blok naait.

7 verschillende maten
De Nine Patch linialen zijn er in 7 verschillende maten. Je vindt ze hier in de webwinkel van Minewood Quilting.


Happy Quilting!